Modyfikacja kiszenia soku z buraków

 

Przedstawiam niektóre próby i efekty działania soku z buraków z dodatkami:

 

odkryty kiszony sok po 3 dniach

 

próba I

Ostatnio próbowałem do soku dodać marchew (spisała się, ale zalecam podwojenie ilości soli dla lepszego smaku)

rezultat: sok wyszedł bardzo dobry

 

próba II

Dodałem dzisiaj kolejne warzywo - rzepa

rezultat: w drugim dniu zaczął śmierdzieć kiszonką, na trzeci dzień przy przecedzaniu dom śmierdział jak w oborze (niestety) ale za to jaki smak i 'siła' jak dla mnie sok wyszedł wyśmienity a wręcz genialny. POLECAM

 

próba III

Na zimę zwiększyłem ilość cebuli do 5 średnich cebul i 1, 5 całego czosnku (około 10-12 ząbków)

rezultat: bardzo silny i dłużej można go trzymać w lodówce nawet do 10 dni bez utraty smaku (uwaga nie trzymaj soku w dużej ilości poza lodówką bo wtedy szybciej się psuje)

Dlaczego zwiększyłem ilość cebuli i czosnku?

- Zimą częściej można zachorować warto zwiększać odporność.

 

próba IV

Zwiększyłem ilość cebul ale nie miałem chleba razowego pod ręką dlatego go nie dałem.

rezultat po 3 dniach (72h): sok wyszedł lekko zmieniony pod względem smaku, więcej czuć warzyw niż kiszenia. Wyczuć można każde warzywo z osobna, czy właściwości się zmieniły? ciekawe pytanie. Kolejny raz robiłem z chlebem razowym, lepiej nie zmieniać receptury ale w ostateczności lepiej mieć sok niż nie pić go :)

 

 

All rights reserved 2015 || 0.0008