Odcedzanie kiszonego soku

 

Odcedzanie warzyw:

 

Krok 1. Przygotowanie zestawu do odcedzania: dwa worki na śmieci, ręcznik papierowy, sitko.

Krok 2. Odkrycie gara i wybranie pleśni.

Krok 3.Wybieramy warzywa z kiszonego soku z buraków do worka na śmieci

Krok 4. Odcedzamy kiszony sok z buraków do mniejszych garnków lub do jednego większego, ja miałem te większe zajęte więc użyłem mniejszych. Jak widać na sitku pozostała resztka warzyw.

Krok 5. Gdy mamy lodówkę zapełnioną to pozostaje nam oczyszczenie gara i przelanie soku do niego, można odstawić go na kilka dni w temperaturze pokojowej (szybciej się psuje), w lodówce można przechować go 2 dni dłużej. Ja uzyskałem 7 litrów soku z 10 litrowego gara, nie zalecam używania mniejszej ilości warzyw jak 2, 5kg ponieważ mniej składników jest w kiszonym soku z buraków

 

- czwartego dnia możemy spokojnie pić schłodzony, zdrowy, kiszony sok z buraków. Należy go wypić w ciągu 5 dni, jeżeli po tym czasie jest jeszcze zdatny do picia to można pić. Sok najlepiej przechowywać w lodówce.

 

All rights reserved 2015 || 0.0009