Przepis:
Etap I. Szybki, prosty i przejrzysty przepis:
- pięć buraków (dużych, najlepiej podłużnych),
- trzy a nawet cztery duże pietruszki,
- jeden olbrzymi seler lub trzy średnie.
- jedna większa cebula (biała lub czerwona)
- jeden czosnek (zalecam polski)
- teraz czas na przyprawy: 5-6 liści laurowych, 10 ziela angielskiego, duża łyżka soli.
- jeden razowy chleb bez dodatków tylko w ostateczności z dodatkami ale tylko z orzechami
- gotujemy 7-8 litrów wody lub kupujemy w butelce niegazowaną
Etap II. Przygotowanie
- myjemy wszystkie warzywa
- obieramy warzywa (polecam obieraczkę, z nożem się namęczysz)
- ponownie myjemy warzywa
- kroimy wszystkie warzywa na drobną kostkę lub plastry (czym drobniej tym lepiej)
- czosnek obieramy i kroimy na plasterki i odkładamy na mały talerzyk
- cebule też kroimy (cebulę dodamy w środek gara)
poniżej przedstawiam wszystkie niezbędne produkty:
- górną skórkę z chleba razowego odkrój i potnij na trze części
- do glinianego lub szklanego gara od 10 litrowego lub 15 litrowego (nie może być metalowy ani plastikowy), wsypujemy trochę pokrojonych warzyw a potem trochę czosnku i trochę przypraw.
- znowu sypiemy trochę pokrojonych warzyw i na wierzch czosnek i przyprawy w ten sposób przekładamy kilka razy np z 3 warstwy
- pokrojoną cebulę dajemy do środkowej warstwy
- sypiemy przyprawy
- na sam wierzch dajemy tylko górną skórkę chleba razowego, gdy są w nim dodatki to należy je powybierać. Resztę chleba można zjeść na śniadanie lub kolację (może być krojony chleb ale wtedy trudniej odciąć skórkę i się rozsypuje przy wybieraniu)
- teraz do wody wsypujemy jedną dużą łyżkę soli i mieszamy do jej rozpuszczenia, po wykonaniu tej czynności zalewamy pokrojone warzywa, prawie po sam brzeg garnka.
- dolewamy przegotowaną wodę lub wodę z 5 litrowej butli kupionej w sklepie (niegazowana)
- teraz najważniejsza czynność - przykrycie. W celu zmniejszenia pleśni na powierzchni należy na warzywa postawić największy talerz aby był zanurzony w wodzie i całość przykrywamy szmatką. Można przykryć pokrywką.
- na koniec przykrywamy czystą suchą szmatką aby ograniczyć przedostanie się brudu z zewnątrz.
- odstawiamy gar w ciepłe, suche i ciemne miejsce i nie odkrywamy przez min 3 dni (max do 5 dni).
- po trzech dniach można odcedzić sok, rozlać go do szklanych słoików - najlepiej do litrowych i wstawić do lodówki przykrywając każdy ze słoików ściereczką (nie wolno ich zakręcać bo cały czas trwa fermentacja). Z 10 litrowego gara mamy 6-7 litrów kiszonego soku.
Etap III. Picie i zapasy. Porady ode mnie.
Kiszony sok z buraków należy wypić w ciągu max 5 dni potem zmienia się delikatnie smak ale też można go pić.
6-7 litrów soku wystarczy dla 3 osobowej rodziny na 3-4 dni dlatego warto na drugi dzień od przecedzenia pierwszego soku zaplanować kolejne kiszenie, aby nie przerywać kuracji z kiszonego soku z buraków
__________________________________________________________________
Uwaga! kiszony sok z buraka pomaga nie tylko na wyżej wymienione dolegliwości ale na wiele wiele innych, dlatego zalecam picie soku nawet dla osób zdrowych, którzy nie mają świadomości, że noszą w sobie jakąś chorobę.
Jeżeli zamierzasz skorzystać z kuracji picia kiszonego soku z buraka zrób badanie krwi, które kosztuje do 15 zł a po 7 dniach od picia tego soku zrób kolejne badania, sam przekonasz się jak silne ma działanie na organizm człowieka!
Zalecam picie 1 szklanki dziennie z samego rana i 0, 5 na noc
Nie zalecam picia soku bez opamiętania. Warto też zrobić 2-3 dni przerwy i potem od nowa zacząć picie soku lub zmniejszyć dawkę 0, 5 szklanki dziennie na 4-6 dni
Osoby z cukrzycą czy uczuleni na któryś z warzyw powinni zachować ostrożność przy stosowaniu ich w kiszeniu i dawkowaniu.